Co jest w niej najlepsze? Bogactwo substancji odżywczych oraz związków bioaktywnych, których stężenie zależy między innymi od odmiany, temperatury oraz stopnia dojrzałości. Jest on niezwykle aromatyczny, nie jeden raz można odwrócić głowę przy straganach z truskawkami. Co najważniejsze: truskawki to źródło: witamin z grupy B oraz witaminy C i PP, która reguluje między innymi dotlenienie krwi. Zawierają antocjany, flawonole a wraz z dużą zawartością witaminy C sprawiają, że charakteryzują się jedną z najwyższych aktywności antyoksydacyjnych wśród wszystkich owoców. Zawarty w nich kwas elagowy to nic innego jak broń przeciwnowotworowa a flawonole takie jak kwercetyna i kempferol ograniczają uszkodzenia DNA. Do tego wszystkiego są niskokaloryczne i zawierają niewielkie ilości błonnika, które delikatnie pobudzają pracę perystaltyki jelit i maja zbawienny wpływ na prace dolnego odcinka układu pokarmowego. Chronią i wzmacniają układ odpornościowy przez co truskawki stosowane są przy przeziębieniach, nawracających infekcjach układu oddechowego, niedokrwistości, pomocniczo w leczeniu kamicy moczowej, kamicy żółciowej oraz w chorobach układu krążenia.
Złota rada!
Nie dosładzaj truskawek. Ciesz się ich smakiem taki jaki jest: lekko słodkim, bo tylko dzięki temu dostarczysz prawdziwego bogactwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz