czwartek, 23 lipca 2015

Łatwe ciasteczka jaglane


Po badaniach na nietolerancje pokarmowe zdarza się, że w swoim żywieniu należy wprowadzać zmiany. Jest to bardzo trudne szczególnie, że dorosły człowiek jest przyzwyczajonych do pewnego sposobu żywienia, który wypracował przed długie lata. Niestety monotonia i sięganie prawie zawsze po te same produkty prowadzi do zubożenia swojej diety w cenne składniki mineralne i witaminy. Wśród naszych pacjentów pojawiło się kilka osób z nietolerancją na gluten i pszenicę, dlatego dzisiejszy wpis poświęcamy prostemu przepisowi na osłodzenie życia. Jednocześnie cieszymy się, że świadomość ludzi wzrasta. Najpierw robią badania potem wprowadzają zmiany w żywieniu. Tak powinno być!!!



NAJPIERW ZNAJDŹ PRZYCZYNĘ DOLEGLIWOŚCI, A NIE LECZ OBJAWÓW!!!


Dlaczego ciasteczka z kaszy jaglanej? Bo wiadomo, że to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, choć obecnie jeszcze niedoceniana. A warto! Ma wysokie zasadotwórcze działanie. Przy obecnej diecie bardzo zakwaszającej organizm można dzięki niej zaserwować sobie częściową regulację buforową organizmu. Dodatkowo kasza jaglana zawiera bardzo mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B: B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Pacjenci ze zbadaną celiakią, alergią lub nietolerancją na gluten mogą spokojnie cieszyć się jej smakiem.
Przepis na lekkostrawne bezglutenowe ciasteczka jaglane: szybki przepis na ciasteczka. Potrzebujesz jednego dużego garnka, blachy do pieczenia, papieru do pieczenia lub foli aluminiowej, sitka i kilku składników:
- 1,5 szkl suchej kaszy jaglanej 
- 1 szkl mąki gryczanej
- 2/3 szkl żurawiny suszonej
- 1 garść rodzynek
- 1 szkl zmielonych orzechów włoskich i laskowych
- 3 łyż stołowe siemię lniane
- 3 jajka
- 2 łyz masła (dla osób na diecie bez laktozy może to być masło roślinne) 
- cukier do smaku

Żurawinę i rodzynki wrzuć do miseczki i zalej gorącą wodą niech postoją min 15 minut. Kasze ugotuj z niewielką ilością cukru nawet gdy lekko się rozgotuje tym lepiej ciasteczka będą się trzymać. Wrzuć do dużego garnka: masło (lekko podgrzej do roztopienia, potem) kaszę, zmielone orzechy, siemię lniane, żurawinę i rodzynki wraz w powstałym sokiem. Jajka roztrzep widelcem w miarę jednolitą masę. Wrzuć do garnka i mieszaj wszystkie składniki. Na sam koniec ciągle mieszając wsypuj mąkę przez drobne sitko. Zasada jedna, gdy będziesz mieć kasze ugotowaną na sypko wrzuć więcej mąki gryczanej, gdy kasza będzie lekko rozgotowana 1 szklanka powinna wystarczyć. Blaszkę wyściel papierem i posmaruj po wierzchu masłem. Układaj niewielkie kulki z 1 łyż stołowej powstałej masy i lekko przygnieć (na placek). Pecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak duże ciasteczka powstały. Dla osób, które lubią jeszcze bardziej słodsze ciasteczka można do roztapiającego się masła dorzucić 100 gram cukru, ale przy takiej ilości suszonych owoców słodycz i tak będzie naprawdę wystarczająca. 
Mamy nadzieję, że nasz prosty przepis przypadnie do gustu. nam bardzo smakują tego typu wyroby, szybkie i smaczne, bo nikt nie lubi tracić czasu w kuchni. Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz