niedziela, 24 lipca 2016

Ciasto w 35minut

Ochota na słodkie małe co nieco przy ciężkich treningach przychodzi bardzo często. Wynika to z potrzeby uzupełnienia kalorii w diecie. Mając mało czasu sięgamy często po mało zdrowe, gotowe produkty ze sklepów spożywczych lub sklepów z suplementami diety, a w nich składzie głównie cukier. Mimo iż producenci wymyślają coraz to nowe batoniki, produkty fit, energetyczne specyfiki, light itp. możesz się przekonać po składzie że jesz samą chemię. Szczególnie zastanawiający jest długi termin przydatności do spożycia puszystych ciast i ciasteczek. Nie trzeba poświęcać dużo czasu na odrobinę słodkości chcąc odżywiać się zdrowo. Wystarczy 35 minut.  Proponuje szybkie ciasto a do tego zdrowe, bogate w błonnik, energie, antyoksydanty, salicylany, witaminy i składniki mineralne. Przepis jest bezglutenowy, gdyż taka mąkę miałam w szafce. Co najważniejsze niezapomniany smak tego przepisu został sprawdzony. Ciasto zniknęło w niecałą dobę. 2 kawałki schowałam, by sprowadzić czy po 4 dniach jakość wypieku będzie podobna i gwarantuje że jest!!! A zatem na szybko, zdrowo i smacznie:

Porcja na małą blaszkę:

1 plaster masła (100g)
2 płaskie łyż cukru trzcinowego (20g)
2 garście pokrojonych daktyli
2/3 paczki orzechów brazylijskich rozdrobnionych nożem
1 jajko
1 szklanka płatków jaglanych bezglutenowych
1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
1/2 gorzkiej czekolady

Do garnka dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy by całość się rozpuściła. Następnie dodajemy płatki jaglane, mąkę owsianą i mieszamy. Lekko sypka konsystencja będzie idealna na dno. Wystarczy 1 garść. Blaszkę wyściel papierem do pieczenia i posmaruj spód masłem. Posyp samo dno mieszanką, tylko cienko. Do garnka  z masą wsyp daktyle i orzechy oraz wbij jajko i wymieszaj całość. Dodaj 1/2 szklanki wody i pozostaw na 5-7 minut, aby nabrało konsystencji. Wymieszaj i rozłóż pozostałą cześć ciasta z garnka na posypaną kruchym spodem blaszkę. Po wierzchu pokrój gorzką czekoladę. Piecz 23-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Jeśli zrobisz więcej ciasta pozostaw jeszcze na 10 minut dłużej w rozgrzanym, wyłączonym piecu. Ciasto dojdzie wtedy do siebie ;) Przepis przyjemny, szybki a efekt końcowy smaczny. Ciasto z daktylem i orzechem nadaje się do przygotowania również w chłodne zimowe wieczory do ciepłej aromatycznej herbaty.

Wersja dla wegetarian: cukier rozpuścić w niewielkiej ilości wody lub użyj cukru pudru.
Zamiast jajka płatki zalej większą ilością wody. Odczekaj dłużej by woda wsiąknęła do płatków i powstała lepka konsystencja. Reszta bez zmian :) Dwa sposoby a efekt bardzo podobny.
Duże kawałki orzecha brazylijskiego i upieczone daktylami w połączeniu z miękką gorzką czekoladą to uczta dla podniebienia. Drugie zdjęcie prezentuje już ostudzone kawałki ciasta. smaczne również po kilku dniach. Polecam!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz