Liście szpinaku zawierają duzo obniżajacego ciśnienie potasu, dlatego powinny je jeść osoby z nadcisnieniem. Dodatkowo potas współdziała z magnezem, regulując prace serca.
W liściach szpinaku znajduje się także żelazo - 2,8mg w 100g. Żelazo odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek.
Zielone liście szpinaku szczególnie zalecane są kobietom w ciąży. Zawarty w nich kwas foliowy zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Ponadto chroni on przed chorobami układu krążenia. Szpinak jest także bogaty w witaminę K odgrywajacą ważną rolę w krzepnieciu krwi, witaminy z grupy B obniżające cholesterol oraz istotną dla opóźnienia procesów starzenia witaminę E.
Jeżeli dbasz o linię, koniecznie włącz szpinak do swoejej diety. Jest niskokaloryczny: 100g to jedynie 16kcal. Ponadto zawarte w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyspieszają metabolizm.
UWAGA!!! Szpinaku nie powinny spożywać ososby z kamicą nerkową. Roślina zawiera bowiem kwas szczawiowy, który może przyczyniać sie do powstawania kamieni.
RADA: Szkodliwemu działaniu kwasu szczawiowego, który zabiera z tkanek człowieka wapń, co jest czynnikiem ryzyka także w osteoporozie, zapobiegać można przy przyrządzaniu szpinaku, dodając do potrawy mleko. Wówczas kwas związe sie z wapniem mleka,a nie naszych tkanek.
Źródło:Roczniki Warszawskiej Szkoły Zdrowia, Rok X, 2010
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz